Udržitelnost + komunikace = greenwashing?

Rozhovor:
Dr. Stephan Middelkamp, General Manager Quality & Technologies
Rozhovor:
Detlef Sieverdingbeck, General Manager Corporate Communication & Branding

tec.news: Pane Sieverdingbecku, když se o udržitelnosti mluví v přímé souvislosti s komunikací, často z toho vyplyne okamžitý závěr: Greenwashing! Co si o tom myslíte vy?

D. Sieverdingbeck: Sdělení, které lze doložit konkrétními příklady, má z hlediska udržitelnosti velmi důležitý význam. Zásadní však je, jakým směrem je tato komunikace zaměřena. V naší technologické skupině se komunikace o udržitelnosti zaměřuje především na interní uživatele. To proto, že ochrana životního prostředí a klimatu není úkolem jen jednoho oddělení, ale týká se nás všech! To je DNA společnosti.

S. Middelkamp: Tímto způsobem aktivizujeme naše zaměstnance a přicházíme se spoustou konkrétních nápadů. Chceme naše zaměstnance motivovat, aby přispívali k větší udržitelnosti. Současně nabízíme odpovědi na otázky: Proč to vůbec děláme a jaký to má smysl a účel?



 

tec.news: Jaký bude další krok? Jak se projevuje motivace zaměstnanců?

D. Sieverdingbeck: Zodpovědní a motivovaní zaměstnanci se zapojují a ztotožňují se s našimi cíli v oblasti udržitelnosti. Nezávisle přinášejí nápady a vylepšují ekologickou výkonnost svých procesů, čímž vytvářejí zcela jinou dynamiku.


S. Middelkamp: Výhoda je zřejmá například při vytváření produktu. Zde se musí projektový tým zaměřit na kvalitu, spolehlivost a udržitelnost, a kromě toho se musí věnovat také aspektům vyrobitelnosti a nákladů. Tyto složité vztahy nelze pevně regulovat. Chceme, aby si naši zaměstnanci toto myšlení osvojili a aby sami od sebe a z vlastní iniciativy nacházeli ta nejlepší řešení – ve všem, co dělají.

D. Sieverdingbeck: Tím se kruh komunikace opět uzavírá. Zde začíná externí komunikace s uvedením konkrétních příkladů. A naši zaměstnanci mohou poskytnout osobní svědectví. Multiplikace uvnitř společnosti i mimo ni.


 

tec.news: Můžete uvést nějaké příklady úspěšné komunikace?

D. Sieverdingbeck: Samozřejmě! Již více než 30 let je udělována cena HARTING Environmental Award. Všechny německé pobočky jsou hodnoceny porotou v kategoriích bezpečnost práce, ochrana životního prostředí, požární ochrana a pořádek a čistota. Díky soutěži, kterou speciálně iniciovala naše nejvyšší manažerka Margrit Hartingová, byla již v roce 1989 spuštěna kampaň za čistotu a pořádek na pracovišti, za trvale udržitelnou činnost a za předcházení možným nebezpečím a rizikům. Jedním z cílů projektu bylo a je, aby si naši zaměstnanci uvědomili svoji vlastní odpovědnost. Udržitelné myšlení a jednání vyžaduje houževnatost a vytrvalost!

S. Middelkamp: Letos jsme v rámci „Mezinárodního setkání managementu“ strávili jeden den společně se všemi generálními řediteli našich národních společností v ZEA Energy (viz také článek na str. 14f). Zde se na vlastní oči seznámili s možnostmi regenerativní výroby energie a navštívili bioplynovou stanici. Náš vedoucí Dietmar Harting založil tento závod již na přelomu tisíciletí. Naši manažeři nyní přenášejí získané znalosti a tento udržitelný způsob myšlení do poboček společnosti HARTING po celém světě, aby i naši zaměstnanci mohli zvýšit své povědomí o udržitelném myšlení a jednání.

D. Sieverdingbeck: Kromě toho jsme v posledních třech letech měli také vlastní interní systém ocenění „Dietmar Innovation Award“, pojmenovaný po našem vedoucím Dietmaru Hartingovi. Tím oceňujeme naše inovátory a bystré mozky ze všech národních společností a od nynějška udělujeme také cenu v kategorii „Udržitelnost“.


 

tec.news: Které projekty jsou výsledkem této motivace zaměstnanců?

S. Middelkamp: Na straně podniků máme dobrý příklad z Itálie: Místní pobočka se zde ujala sponzorství včel, které podporuje společnost „3Bee“. Jedná se o start-up, který vyvíjí inteligentní monitorovací a diagnostické systémy pro zdraví včel a jen v Itálii již vytvořil síť propojující 100 000 včelařů. Sponzorství včel, výsadba nektarového lesa a adopce úlů pomohou chránit tento životně důležitý druh.

D. Sieverdingbeck: Co se týče produktů, naši vývojáři uvedli na trh moduly Han-Modular® Domino. Jejich energetická účinnost, nižší nároky na instalační prostor a nižší spotřeba materiálů nám letos přinesly nominaci na cenu Hermes, „Oskara pro inženýry“. Norbert Gemmeke, generální ředitel globální obchodní jednotky HARTING Electric, byl čtenáři odborného časopisu „Markt und Technik“ rovněž zvolen „Manažerem roku“ za zohlednění aspektů udržitelnosti při vývoji produktů a zároveň za zajištění výkonné konektivity.

S. Middelkamp: Dalším relevantním příkladem je jistě jednopárový Ethernet: je zde použito o 40 % méně mědi, a přesto zaručuje jednoduchou, levnou a robustní síťovou kabeláž.


 

tec.news: A jaké projekty můžeme očekávat v budoucnu?

D. Sieverdingbeck: Díky našemu konceptu konektoru Smart Electrical Connector (SmEC) se nám podařilo učinit další významný krok správným směrem. Tento konektor je vybaven aktivní digitální obálkou komponent výroby (AAS), která poskytuje všestranné funkční možnosti při komunikaci s instalacemi.

S. Middelkamp: A to hraje důležitou roli i z hlediska udržitelnosti: pomocí integrovaného digitálního dvojčete je možné generovat potenciály efektivity a zaznamenávat a dokumentovat uhlíkovou stopu výrobku (PCF). Kromě toho se v současné době připravujeme na stanovení PCF pro produkty z naší nabídky a spolupracujeme s partnerskými společnostmi a konsorcii na realizaci digitálního pasportu výrobku. Jedno je však jasné: při vývoji a výrobě našich výrobků musíme všichni dbát na to, abychom šetřili zdroje a co nejvíce se vyhýbali tvorbě emisí. Digitální pasport výrobku nám poskytuje možnost přesně zaznamenat uhlíkovou stopu v průběhu celého životního cyklu.

D. Sieverdingbeck: A právě zde se kruh opět uzavírá: Komunikace a udržitelnost budou fungovat společně pouze tehdy, pokud můžete nabídnout odpovídající obsah. Skutečnost, že komunikace probíhá zevnitř podniku do vnějšího světa, pak poskytuje vhodný základ. A právě v tomto případě je komunikace něčím jiným než greenwashingem.